Лазерни технологии в автосервизите

Ако имате автосервиз и планирате да инвестирате в ново автосервизно оборудване и/или да разширите предмета на дейност и предлаганите услуги, то със сигурност марката Josam не ви е непозната. През 70-те години на миналия век тази шведска компания създаде иновационната лазерна технология, помагаща да се измерват ъглите на колелата с изключителна точност.

От тогава нейното лого стана символ за компетентност в измервателната и регулираща техника, а ноу-хауто при разработките в тази област по света е на скандинавския производител. В този контекст не е чудно, че днес Josam има представители в 45 страни на всички континенти и 17 тренировъчни центъра.


Затова, в случай че сте решили да инвестирате в автосервизна дейност и искате да привлечете клиенти от операторитена товарни и специализирани автомобили и автобуси, бързаме да ви запознаем с една интересна система на същата шведска фирма, която от неотдавна се предлага у нас. А именно със специалната безжична, компютъризирана лазерна система за измерване и регулиране на ходовата част за камиони и автобуси Josam. Тя се причислява към най-съвършените образци измервателна лазерна техника, които присъстват на световния пазар и позволява измерване на ъглите на колелата с точност до 0.01 градуса.

Прецизната шведска техника е изключително подходяща за автомобили с разстояние между осите до 8 метра. Чрез измерване и регулиране на ъглите на колелата на дадено транспортно средство се намаляват износването на гумите и разходите за бензин. Така се ограничава и замърсяването на околната среда. Същевременно се подобрява усещането за комфорт, сигурността и характеристиките на движение на МПС.Специфика и предимства на шведската система

Въпросната система на Josam е разработена за измерване и регулиране на всички ъгли на ходовата част на тежките автомобили и позволява висока степен на автоматизация, така че механикът може бързо и лесно да измери превозното средство. Качеството на реглажа на предницата може да бъде проверено поетапно. Системата е приспособена и за двойни направляващи оси и за комбинирани превозни средства като съчленени автобуси. Взети заедно, обръщателните платформи, детекторите на хлабина, портативен компютър, адаптерът на колелата, уредът за калибриране на рамата и целевите везни представляват пълен набор от инструменти за модерен и точен реглаж на ходова част. Цялата безжична комуникация се осъществява посредством безжична технология (Bluetooth).

Предимствата, които системата за регулиране на ходова част Josam осигурява не са едно и две. Затова типичните за нас българите мнителност и болезнени опасения да не се минем, когато даваме пари за нещо, в случая са напълно неоснователни. Едно от основните е, че и тук, както при всички технически средства за регулиране на шведския производител измерващият процес е по-ефективен и по-лесен за механика. Това дава възможност за постигане на по-точни резултати, а контролът върху качеството се превръща в част от работния процес. Също така всички ъгли на колела могат да бъдат измерени, без да се използват референти точки на земята.

Сред преимуществата й са и автоматичното компенсиране за неравни повърхности или за неуравновесени оси чрез електронно уравновесяване, бързото прочитане на резултатите по време на регулиращия и измерващ процес, графичното и текстово изображение и възможност да се разпечатат всички ъгли на колелата преди и по време на регулирането. Също така наличието на специална програма за двойните управляващи предни мостове и за комбинирани превозни средства като съчленени автобуси.


Използването на батерии и безжична комуникация придава допълнителна гъвкавост на системата, а нейното меню позволява обучение стъпка по стъпка и има функции за помощ. Към нея се предлагат и значителен брой допълнителни приспособления, както за измерване, така и за съхранението й.


На практика, възможностите за ремонт и поддръжка на превозни средства с уредите за реглаж на Josam са почти неограничени. Процесът на реглаж по товарни автомобили, кранове, бусове, строителни машини и кабини може да бъде затруднен повече от размера и капацитета на сервизното помещение, отколкото от техниката.

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/513_attach_3902_normal.jpg

Източник: Аутомотив